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アイテム
日本酒濃縮物の経口摂取による皮膚性状の変化
https://cis.repo.nii.ac.jp/records/142
https://cis.repo.nii.ac.jp/records/142d82845c0-6381-487d-baa5-06a6b4ca8e52
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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k07-ronbun11.pdf (3.3 MB)
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copyright (c) 2013 by Chiba Institute of Science
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Item type | 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||
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公開日 | 2014-07-18 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | 日本酒濃縮物の経口摂取による皮膚性状の変化 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | Variation of Skin Condition by Ingestion of Sake-condensate | |||||
言語 | en | |||||
言語 | ||||||
言語 | jpn | |||||
資源タイプ | ||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||
著者 |
山下, 裕司
× 山下, 裕司× 山崎, 舞× 瀧澤, 毅× 辻野, 義雄× 広常, 正人× 田上, 八朗× 坂本, 一民× Yamasaki, Mai× TAKIZAWA, Tsuyoshi× HIROTSUNE, Masato× TAGAMI, Hachiro |
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抄録 | ||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||
内容記述 | 日本酒は日本古来のアルコール飲料として愛飲されており、適量飲酒が健康維持に役立つことが知られている。ストレス解消や血行促進は実感できる効果であり、近年では肝保護作用や美容効果も示唆されている。また、最近の研究からは日本酒に含まれる成分のエチルα-D-グルコシドが皮膚に対し整肌作用を有することが明らかにされている。本研究では日本酒からアルコールを取り除いた濃縮物に着目し、この濃縮物を配合したゼリー状飲料を摂取した時の皮膚性状の変化について被験者33名に対し臨床試験を実施した。設定した評価期間において、日本酒脱アルコール濃縮物の摂取に伴う角層水分量および経皮水分蒸散量への効果は見られなかったが、アンケート調査から肌質改善を感じたコメントが得られた。試料の味・香りから試験品とプラセボを認識したことにより、日本酒の有効成分に関する事前説明を受けた被験者は心理的効果を誘導されたと推測される。 | |||||
抄録 | ||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||
内容記述 | Sake is one of the favorite and traditional alcohol beverages for Japanese, and it is well known that an appropriate amount of drinking plays a role in maintaining healthy conditions. Stress release and stimulation of blood circulation by ingesting Sake is well accepted, and its effect on hepatic protection and skin condition have been recently suggested. Recent studies showed that a specific component, ethyl α-D-glucoside, contained in Sake can improve the skin condition. Therefore, the objective of present study is to clarify the effect of ingestion of the jelly combined with the Sake-condensate excluding alcohol for the skin condition. As a result, any of the effects of the Sake-condensate on the skin condition were not found, that is, the changes in the moisture content in the stratum corneum and the transepidermal water loss were almost independent on the jellys with or without the Sake-condensate during the examination period, while some subjects commented perceiving improvement of the skin condition. The taste and fl avor of the jellys might have lead the subjects to recognize the sample and placebo, to lead the subjects to perceive sample with the Sake-condensate effective to skin condition. |
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書誌情報 |
千葉科学大学紀要 en : The University Bulletin of Chiba Institute of Science 号 7, p. 97-104, 発行日 2014-02-28 |
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ISSN | ||||||
収録物識別子タイプ | ISSN | |||||
収録物識別子 | 1882-3505 | |||||
書誌レコードID | ||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||
収録物識別子 | AA1230240X | |||||
論文ID(NAID) | ||||||
識別子タイプ | NAID | |||||
関連識別子 | 40020058530 |